6 Nisan 2013 Cumartesi

PIAZZA NAVONA (Navona Meydanı) - ROMA

                                                      NAVONA MEYDANI


 
Roma'nın batısında yer alan, bölgenin en canlı meydanlarından biri.  Eskiden bir stadyum üzerine inşa edildiği için oval-dikdörtgen  bir yüzeye sahip.
Kafeleri, restoranları, açık hava sanatçıları, resim satıcıları ve tabii ki yoğun ziyaretçi kalabalığıyla çok hareketli bir meydan.

                                                                                                   
                                           
                                          DÖRT NEHİR ÇEŞMESİ
                 
  Meydanda bulunan üçlü çeşme grubunun en ortasındaki "Dört Nehir Çeşmesi" (Fontana dei Quattro Fiumi), İtalyan  sanatçı Bernini'nin eseri. 1647-51 yılları arasında yapılmış. Bir dikilitaşın etrafında bulunan  figürler, dört  kıtadan dört nehri temsil ediyor.
                                                                                   
 Afrika kıtasından Nil, Avrupa'dan Tuna, Asya'dan Ganj ve Amerika'dan Rio de la Plata nehirlerini. Nil nehrini temsil eden figürün başı örtülü ve önünde bir palmiye bulunuyor.
                                     
                                           NEPTÜN ÇEŞMESİ
   
  
    Meydanın bir tarafında Neptün (Fontana del Nettuno)  çeşmesi var.


                                                  MOOR ÇEŞMESİ

Meydanın diğer tarafında ise Moor (Fontana del Moro) çeşmesi bulunuyor.


                                                                                                                                Çeşmelerin arka planında (üstte) barok mimari başyapıtlarından Sant' Agnese kilisesi  bulunuyor.  Dönemin ünlü mimarı Francesco Borromini tarafından17.yy.'da inşa edilmiş.



Navona meydanına  492, 87 ve 70 numaralı otobüslerle meydana ulaşmak mümkün. Hem gece, hem gündüz yürüyerek bile gidilebilir. Dediğim gibi çok hareketli bir yer. Sokak gösterileri yapanlar, portre sanatçıları, resim satıcıları alana renk veriyorlar. Restoranlarda fiyatların hayli yüksek olduğunu söylemeliyim. Fakat dondurmacılar çok bonkör. Neredeyse yalvarıyorum az olsun diye. Minicik külahın altı katı dondurma koyuyorlar. Özellikle Blue Ice markası revaçta. Eğer Pantheon'a giderseniz hemen yakınındaki bir sokakta Giolitti dondurmacısına uğramalısınız. Hakikaten çok lezzetli!  Gene de bizim Mado dondurmalarının yerini tutamazlar bana göre.

 Barok tarzdan da çok kısa bahsetmek istiyorum. 17. ve 18. yy.larda bütün sanat dallarında etkili olan, düz çizgilere karşı eğri çizgileri, simetriye karşı asimetriyi, durağan görünüme karşı dinamikliği savunan, özellikle resimde evrensel ışık yerine tek bir kaynaktan yansıtılan ışığı kullanmayı öngören bir sanat anlayışı. İtalya'da başlayıp sonraları diğer Avrupa ülkelerini de etkisi altına almış.  Dönem sanatçıları olarak Lorenzo Bernini, Francesco Borromini, Rubens, Rembrandt, Caravaggio gibi örnekleri sayabiliriz.

Navona meydanında da heykellerin ve mimari yapıların çok süslü olduğunu görüyoruz. Süslü kelimesi barok tarz için  iyi bir giriş tanımlaması olabilir. Mimaride özellikle dış cephelerde görülen bolca süslemeler, girinti ve çıkıntılar;  heykellerde çapraz duruşlar, duygusal ifadelerin yansıtılması, rüzgarın yarattığı dalgalanmalar göze çarpan özellikler. Böyle bir yerde de zaman geçirmek çok hoş oluyor. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder