9 Ağustos 2013 Cuma

PIAZZA DI SPAGNA (İspanya Meydanı)-ROMA


                                            PIAZZA DI SPAGNA

               İSPANYA MEYDANI VE İSPANYOL MERDİVENLERİ
















İSPANYA MEYDANI, Roma'nın herhalde dünyaca tanınan en ünlü meydanlarından biri. 17. yy.da kiliseyle aynı adı taşıyan bu alana daha sonraları burada yasayan İspanya büyükelçisi sebebiyle "İspanya Meydanı" adı verilmiş. Roman barok stilinde ve kelebek planında yapılmış. Ara sokaklarıyla  lüks alışveriş caddelerinden bazılarına bağlanıyor. Eski yıllarda olduğu gibi halihazırda sanat ve moda etkinliklerine ev sahipliği yapan ayrıca zaman zaman film ekiplerini de ağırlayan bir yer. Başka bir açıdan bakılırsa da insanların birbirleriyle buluşmak için sözleştikleri çok bilinen bir mekan. Faytonlar da turistleri gezdirmek için burada hazır bekliyorlar.


İSPANYOL MERDİVENLERİ, İspanya Meydanı'nda bulunuyor. İspanya meydanıyla bir üst sokaktaki Trinita dei Monti kilisesini birbirine bağladığı söylenebilir. Ben saymadım ama 135 basamaktan oluştugunu okumuştum. Papa Benedict XIII'ün isteğiyle 1723 yılında, Francesco De Sanctis ve Alessandro Specchi tarafından tasarlanarak inşa edilmiş 

Bu kadar meşhur oluşunun sebebi de herhalde burada oturmanın (özellikle de sevgiliyle) geleneksel hale gelmesinden. Ayrıca basamaklar çok geniş olduğundan biraz da yorgunsanız dinlenip nefes almak için iyi bir seçim. Adeta " gel buraya otur" diyor insana. 


Merdivenlerin sağında ünlü İngiliz şair John Keats'ın (1795-1821) evi bulunuyor. Romantik şair, yakalandığı tüberküloz hastalığı yüzünden yakınlarının tavsiyesi üzerine buraya yerleşmiş ve ne yazık ki iyileşemeden vefat etmiş. Yetenekli şair öleceğine yakın herhalde unutulup gideceğini düşünerek mezarına şu sözün yazılmasını arzulamış.
                                "Burada adı suya yazılı bir şair yatıyor." 
Kendisi görememiş ama günümüzde İngiliz Edebiyatı içinde adı geçen ünlü şairlerden biri. Hatta 2009 yılında, yaşamının son yıllarını ve aşkını anlatan"Bright Star" adlı bir film de çevrilmiş ve Altın Palmiye ödüllerine aday olmuş.
Ev, günümüzde müzeye dönüştürülmüş durumda. Zamanında İspanya büyükelçisinin  de bu evde yaşadığını öğrendim.

           COLONNA DELL'IMMACOLATA CONCEZIONE

İspanya meydanındaki ilgi çeken başka bir unsur da bu sütun. 1857 yılında mimar Luigi Poletti tarafından yapılmış. Üzerindeki Meryem Ana bronz heykeline kadar yüksekliği 11.81 metre. Sütunun taban kısmında dört tane heykel bulunuyor. Bunlar Musa, David, İşaya ve Hezekiel isimli peygamberleri simgeleyen heykeller.

Musa heykeli Ignatius Jacometti, David heykeli Adam Tadolini, İşaya heykeli Salvatore Revelli ve Hezekiel heykeli Carlo Chelli tarafından yapılmış.












 TRINITA DEI MONTI KİLİSESİ

 İspanya meydanına bakan yüksek bir yerde bulunuyor. 1502-1519  yılları arasında Fransız mimarisine uygun tarzda yapılmış. Bütün yapım masrafları da zamanın Fransa kralı tarafından karşılanmış.
Ön cephede ikiz çan kuleleri var. Binanın önünde ise Mısır taklidi bir dikilitaş bulunuyor. Bu alandan Roma'nın panoramik görünümü çok güzel. (Altta sol resim). Dikilitaş'ın bulunduğu yerde çok sayıda resim satıcıları ve portre ressamları var. Dilerseniz muhteşem Roma manzarasını arkanıza alarak portrenizi yaptırabilirsiniz.













                                          

               
                 BARCACCIA ÇEŞMESİ (Fontana della Barcaccia)

Kiliseden bakıldığında basamakların bitiminde Barcaccio Çeşmesi bulunuyor. Batmakta olan bir tekne şeklinde tasarlanmış. 16. yüzyılın sonlarında Tiber nehri seller yüzünden taştığında karaya oturan bir teknenin öyküsünü vurgulamak için bu şekilde tasarlandığı söyleniyor.
Geç manierist dönem heykeltraş Pietro Bernini ve oğlu barok sanatçı Gian (Giovanni) Lorenzo Bernini tarafından 1627 yılında yapılmış.


İspanya meydanına metro ile "Spagna" durağında inilerek gidilebilir.