14 Şubat 2013 Perşembe

EDINBURGH

                                                  EDINBURGH

Edinburgh'ya (Edinbra diye okunuyor) gidip döneli altı ay oldu fakat ben ancak fırsat bulup yazmaya başladım. Seyahatimi 23-27 Ağustos 2012 tarihleri arasında yaptım.  Gitmeden çeşitli kaynaklardan epeyce araştırma yapıp bilgi toplamıştım. Bu arada seyahat notlarını yazan bütün gezginlere teşekkür ederim. Hepsi de çok faydalı oldu.
Edinburgh'da uçaktan indiğimde hava sıcaklığı tahmin ettiğim gibi  12 dereceydi. Gümrükten geçip bavulumun içinde en üste koyduğum kabanımı üzerime giydim. Havaalanında VisitScotland yazan mağazadan gerekli haritaları ve şehir içine doğrudan ulaşım sağlayan Airlink otobüs biletimi gidiş dönüş olarak aldım. (6 Sterlin.) Bu otobüsler havaalanı çıkışında hemen solda, mavi renkli ve üzerlerinde "Airlink" yazıyor. Otobüslerin sol tarafında koltuklar var, sağ kısım ise bagajlara ayrılmış. Waverly tren istasyonunun da bulunduğu şehrin tam merkezine götürüyorlar.  


Edinburgh'da şehir içi otobüslerinde şöförün yanındaki bir makinaya para atıyor ve biletinizi alıyorsunuz. Eğer fazla para attıysanız üstünü vermiyor, bu yüzden bozuk para bulundurmak gerekiyor. En güzeli günlük bilet almak. Bir gün içinde defalarca binebiliyorsunuz ve şehir turu(hop on hop off) otobüslerinin de gittiği her yöne seferleri var. İnternette Edinburgh otobüs numaralarını ve güzergahlarını gösteren çok faydalı bir site var. Oradan seyahat öncesi ya da varıştan sonra rahatlıkla bilgi alabilirsiniz. Eminim çok işeyarayacaktır(http://lothianbuses.com/) 

Edinburgh havaalanında otobüs duraklarının bulunduğu yerden de tarife almak mümkün.


                           NATIONAL MUSEUM OF SCOTLAND


 Edinburgh'da 4 gün kalacaktım. Vaktimi çok iyi değerlendirmek istediğimden otelime yerleştikten hemen sonra  National Museum of Scotland'a gittim. Müze 10.00 ve 17.00 saatleri arası açık. Giriş ücretsiz. İskoçya'nın kuruluşundan bu yana (yeryüzü oluşumu dahil) ulusal tarihine ait ne varsa; heykeller, resimler, savaş aletleri, eski ahşap eserler, taş eserler, F1 pilotunun arabasına kadar bu müzede görmek mümkün.