8 Mayıs 2013 Çarşamba

THE GALLERIA BORGHESE-ROMA



                              THE GALLERIA BORGHESE-ROMA


   Roma'da Kardinal Scipione Borghese'nin özel koleksiyonuna ev sahipliği yapan bu müzeyi ziyaret etmek  için Türkiye'den randevu alamamıştım. Roma'da kaldığım günlerde önce randevu alayım sonra gezeyim dedim fakat gittiğimde açık olması gereken bir günde nedensiz yere kapalıydı. Ertesi gün erkenden gittim ve şansıma ilk randevu saati olan 09.00-11.00'i verebileceklerini söylediler. Memnuniyetle kabul ettim tabii. Diğer saatler doluymuş. İçeride iki saat kalınabiliyor ve aynı anda sınırlı sayıda kişinin gezmesine müsaade ediliyor. Çünkü eski bir villa. Heykeller, yağlıboya tablolar, vazolar. Her sanatseverin gezmeye doyamayacağı bir galeri. Özellikle Bernini heykelleri görülmeye değer. İçeriye fotoğraf makineleri ve çantalar sokulmadığından resim çekemedim. Fakat galerinin web sitesinden örnek eserleri incelenebilir.
 (http://www.galleriaborghese.it/borghese/en/edefault.htm)

Müzeye, Metro A hattı ile Flaminio durağı ya da Spagna durağında inilerek gidilebiliyor. Birden fazla giriş kapısı var. Ben Termini istasyonunun oradan kalkan 217 no.lu otobüs ile gittim. 116 no.lu otobüs ile de gidilebiliyor hatta galerinin bahçesinde indiriyor. 

Bahçeye girince birdenbire dış dünyaya ait seslerin kesilmesi insana garip bir huzur  veriyor. Ağaçlar, çiçekler,  sessiz ortam ve tabii ki hissedilen bol oksijenli temiz hava. Villa Borghese'i büyük bir park olarak adlandırabilirim. Müzeyi gezdikten sonra  bol bol yürüdüm, temiz hava aldım, biraz banklarda oturdum. İnsanlar buranın tadını çeşitli şekillerde çıkarıyorlar. Yürüyüş yapanlar, koşanlar, değişik bisikletlerle gezenler, uyuyanlar, banklarda oturanlar vs. En çok yeşillikler üzerinde uyuyanlara özendim.

Parkın içinde Galleria Borhese'den başka bir iki müze, tiyatro, anıtlar, kafe, bisiklet kiralama yeri, hayvanat bahçesi  ve daha başka yerler de görmek mümkün.